Доставката е БЕЗПЛАТНА до офис на „Спиди“ за всички поръчки от нашия сайт.

Пратките се доставят от куриерска фирма “Спиди”, освен в случайте, когато клиентът изрично пожелае доставка с фирма ЕКОНТ – в такъв случай доставката се поема от клиента. Доставка до адрес чрез куриерска фирма „Спиди“ също се заплаща от клиента.

Плащания и доставка:
Плащанията се извършват с наложен платеж. Поръчките ще бъдат доставяни до Вас от куриер на куриерска фирма “Спиди” с експресна доставка на следващия ден.

Работно време на куриерите:
Понеделник – Петък: 10:00 – 16:00
Събота – от 10:30 до 11:30 ч.

Ако получим поръчка в този диапазон от време и бижуто, което сте избрали е налично в магазина ни ние ще можем да ви го изпратим в същия ден и съответно Вие да го получите на следващия ден.
За цената, времето и срока на доставката ще се свържем допълнително на посочените от Вас координати, с оглед уговорка на оптимално за Вас време от деня, адрес за получаване и цена на куриерската услуга.

* Доставка за събота се извършва само до офис на куриерска фирма “Спиди”.

Поръчки получени след работното време на куриерите в четвъртък или петък се изпращат от петък за събота само до офис на Спиди или до точен адрес от събота за понеделник.

Гаранция
Всички поръчки направени в lasenja.com покриват гаранционен срок 12 месеца от датата на покупката.

Гаранцията покрива:
Изпадане на кристал вследствие на недобро монтиране върху металната част.
Явни производствени дефекти.

Гаранцията не покрива:
Нормалното износване на металната част или кристалите, изразяващи се в драскотини и износване на покритието на метала, както и потъмняване на среброто.
Дефекти, причинени от явно небрежно отношение към бижуто или изпускане, наранени кристали и т.н.

Отмяна или връщане на поръчката
В случай на отмяна на поръчката или връщане на здрава стока (в рамките на 14 дни), сумите от доставките по изпращане и връщане на бижуто се поемат от клиента. Ако повредите стоката или не успеете да я запазите в състоянието, в което сте я получили и искате да я върнете, нейната стойност няма да Ви бъде компенсирана.
Ако има някакъв проблем със стоката, която сте получили, моля уведомете ни на телефон 0876-700-160 или на e-mail: office@lasenja.com.

Ваучери/Промо Код
Отстъпките по ваучери не се сумират с други съществуващи в момента отстъпки.